FEMKE. THAT’S ME.

Even in een notendop: geboren te Enschede in 1976, opgegroeid in Alphen aan den Rijn, en samenlevend met mijn jeugdliefde Bas en onze drie jongens. Als kind kon je me al uittekenen met een potlood en verf in mijn handen. Lange tijd durfde ik mijn talent niet aan de buitenwereld te tonen. En nu? Nu kan ik niet meer stoppen.

Niet dat ik de kwast ooit heb neergelegd, maar ik zag het meer als een hobby en een broodnodig tegenwicht voor mijn werk in de zorg. Maar ja, toen steeds meer vrienden en kennissen – en ook vrienden van vrienden en kennissen – interesse toonden in mijn werk, besloot ik de sprong te wagen. Ik huurde een atelier en gaf mezelf een half jaar. Het is de beste stap die ik ooit heb genomen.

Eindelijk kreeg mijn creativiteit de ruimte, en steeds meer mensen vonden hun weg naar mijn atelier en mijn werk. Ik ben pas sinds 2016 volop aan het experimenteren, en mijn werk is nu al overal ter wereld te vinden – van Tokio tot Los Angeles en alles daar tussenin. Ik ben meerdere keren op nationale televisie geweest waaronder in het programma ‘Sterren Op Het Doek’ waar ik Tom Egbers mocht portretteren. Ook won ik meerdere prijzen waaronder de Public Audience Award tijdens de Europe Art Fair 2021 (en de tweede prijs een jaar later).

Ik doe nu wat ik het liefste doe op de plek waar ik het liefste ben. Je bent van harte welkom in mijn atelier.

Over Femke

 

 

 

Inspiratie

Genoeg over mij. Mijn werk is zoveel boeiender. Een wit en leeg doek vind ik ronduit spannend, soms zelfs eng. Waar begin ik? Met welke kleuren of materialen wil ik werken? Hoe wordt het iets bijzonders? Op dit moment schilder ik voornamelijk portretten; ik heb mij laten inspireren door popart, street-art en graffiti. Deze stijlen heb ik gemixt tot mijn eigen herkenbare signatuur.

Eyecatcher. Ik denk dat dat het beste woord is voor mijn schilderijen. Ze moeten het interieur domineren. Als je de kamer binnenkomt moeten ze je bij wijze van spreken bijna de adem ontnemen. Het “wauw” effect. Ik begeef me graag in het schemergebied tussen abstract en realistisch. Ik ben erg precies en gedetailleerd, en tegelijkertijd expressief in mijn kwastgebruik. Mijn schilderijen zijn kleurrijk, opgebouwd uit vele lagen en krachtige verfstreken. De eerste lagen resulteren in chaos, maar als het schilderproces vordert verandert de chaos langzaam in een soort rust. En als dat gebeurt, is ze voor mij klaar.

Muziek is voor mij een grote inspiratiebron. De meeste van mijn schilderijen vernoem ik naar liedjes waar ik van hou. Schilderen zonder muziek kan ik me niet voorstellen. Muziek en kunst zijn beiden erg belangrijk voor mij en muziek inspireert mij tijdens mijn schilder proces. De muziek die ik luister brengt me in een bepaalde stemming, die weer zorgt voor de kleurstelling en de vormen.

Kenners omschrijven mij als een mixed media streetart kunstenaar, maar daar krijg ik dan ook weer de kriebels van. Liever blijf ik experimenteren, grenzen opzoeken en dan maar hopen dat anderen het kunnen waarderen. Waarom zou ik mij in een bepaalde hoek laten plaatsen, als ik mezelf iedere keer opnieuw mag uitvinden?